top of page

Installation av lokalt nätverk

Vad händer när fibern fungerar och hur installerar jag alla saker som jag vill ansluta till fibern. Denna sida skall försöka förklara.

Skarvbox

Skarvboxen är den vita låda som skall placeras på utsidan av huset och i den sker skarvningen av den fiber som kommer från noden med den fibersvans som du har monterat in i huset. Placeringen av skarvboxen på utsidan av huset är valfri men den skall sitta ca 1 meter över marknivå eller trädäck etc. Till boxen följer det med en 10 meters fibersvans (tunn fiberkabel med blå kontakt i vardera änden) där ena  änden är ansluten till kontakt i utomhusboxen medan den andra änden ansluts till mediakonverten inomhus. Om det inte räcker med dessa 10 meter kan man byta fibersvans mot en som är 20 meter eller 50 meter. Det gör att boxen behöver sitta maximalt 50 meter från den plats där man vill installera sin Mediakonverterare.

Mediakonverterare

I den änden på fibersvansen som sitter inne i huset monteras en mediakonverterare. Mediakonverteraren är i storlek i princip lika stor som skarvboxen. Mediakonverteraren måste placeras inomhus. Mediakonverteraren omvandlar ljussignalen i fibern till elektriska signaler för vanliga kablar. Mediakonverteraren behöver ström. På mediakonverteraren sitter fyra uttag som man kan koppla in maskiner i. Dessa kan användas på olika sätt t ex för internet, telefoni och TV. Mediakonverteraren levereras av utan extra kostnad av Kommunikationsoperatören. Här finns en länk till en beskrivning av en mediakonverterare. Det finns också nedan en bild på hur en mediakonverterare kan se ut. Det är in 100% säkert att det blir just den modellen som du kommer att ha i ditt hus men de är alla snarlika.

Internet

Den som vill använda mobiler, plattor och datorer på internet bör skaffa sig någon form av trådlös bredbandsrouter med brandvägg och ansluta den till mediakonverteraren. Väljer man att ansluta sig via gruppavtalet så ingår en trådlös bredbandsrouter.

Telefon

Det går givetvis att använda IP-telefoner. Vilken modell och hur de skall anslutas avgörs av vilken leverantör av IP telefoni som används. Det finns också boxar som gör om från IP-telefoni till vanlig kabel där man kan ansluta sina befintliga telefoner. I gruppavtalet ingår telefoni och en bredbandsrouter som har två kontakter för anslutning av analoga telefoner. Där kan man ansluta sitt befintliga telefonnät. Rotern som medföljer i gruppavtalet har även möjlighet att ansluta trådlösa DECT telefoner. DECT telefonerna köpes separat.

TV

TV levereras som IP-TV och vill man ansluta en TV som saknar stöd för IP-TV så krävs en box. Det finns en rad olika boxar. En del av dessa kräver programkort, en del har inspelningsmöjlighet osv. Vilken box som skall användas beror på vilken TV leverantör som levererar TV. I gruppavtalet ingår en enkel IP-TV box för anslutning av befintliga analoga och digitala TV-skärmar.

Till höger en medikonverterare, i mitten en bredbandsrouter och till vänster en TV box. De vita kablarna är vanliga nätverkskablar och dessa kan vara maximalt 100 meter långa. De svarta kablarna används för att ansluta TV/skärm till TV boxen. Tänk på att alla boxarna skall ha ström.

Bredbandsrouter

Mediakonverterarens uttag för internet ansluts med en kabel till en bredbandsrouter. Avstånder mellan mediakonverterare och bredbandsrouter kan vara maximalt 100 meter. Det går att göra fasta installationer med kabel som drar i rör eller spikas på väggen.

Bredbandsroutern tillhandahålles ej av föreningen. Varje fastighetsägare får själv anskaffa lämplig router. I vissa avtal för leverans av innehåll ingår en router utan extra kostnad. Annars vad gäller bredbandsroutrar så säger erfarenheten att det finns lika många åsikter/synpunkter om dessa som det finns användare.

På marknaden finns ett antal olika bredbandsroutrar i prisklasser från några 100 lappar till 10.000 tal kronor. För att bringa klarhet i detta så kan man förenklat säga att det finns tre huvudtyper, de som hanterar kabelanslutna datorer, de som hanterar trådlösa datorer och de som hanterar båda. Det man skall tänka på i båda fallen är att nätverkskablar inte kan vara längre än 100 meter och det trådlösa nätverket har en räckvidd på ca 100 meter där väggar etc minskar räckvidden. För trådlösa kommunikation så måste det vara fri sikt. En bergknalle mellan två hus omöjliggör trådlös kommunikation även om det är bara 30 meter. Detta kan kanske åtgärdas genom att sätta routern högre upp.

För alla dessa tre huvudtyper så finns sedan tre olika prisklasser, de som är riktigt billiga, de som är prisvärda och de som är gjorda för professionell användning och därmed rätt mycket dyrare. Om de riktigt billiga så kan man säga att många av dem har svårigheter att kunna leverera 100 mbit dvs de kommer att utgöra en flaskhals vid höga hastigheter på internetanslutningen. Priser kanske ligger mellan 200-600 kronor.

Mellanprisklassen har flest produkter och här finns routrar som tillåter anslutning av skrivare, ljudanläggning och/eller hårddiskar. Det finns routrar som har två nätverk, ett för familjen och ett för gäster. Det finns routrar som har olika inställningar vid olika tider för att t ex barn inte skall surfa hela nätterna eller spela spel i stället för att göra läxor. Det finns routrar som ha möjlighet att använda 3G/4G om fibern skulle krångla. Priserna här ligger mellan 500-2500 kronor

De professionella apparaterna kan ingå i större system och styras centralt. Priserna brukar gå från 2000 kronor och uppåt.

Vad man skall välja?

Jag tror att man skall köpa en apparat från en leverantör som man kan gå tillbaka till och fråga om det skulle krångla. Har man för övrigt bara Apple's produkter kan det vara en fördel med en router från Apple. Kanske vill man ha en vit och inte en svart osv. Har man en skrivare kan det vara bekvämt att kunna ansluta den till routern men då måste routern stå ganska nära skrivaren. Vissa routrar kan få strömmen genom nätverkskabeln och det är bekvämt att bara ha en sladd om den t ex skall placeras på vinden.

Sedan kommer frågan om man vill ansluta datorer trådlöst eller med kabel? Troligen vill man ansluta bärbara datorer, plattor, telefoner mm och det i sin tur gör att man vill ha något trådlöst till dessa även om man vill ansluta andra saker med kabel. Jag antar att de flesta inte har något nätverk installerat i sina hus i dag och då skulle jag inte rekommendera att installera ett nu. Börja med det trådlösa och om det sedan visar sig att det inte fungerar så kan man installera kabel eller använda en "home-plug" dvs nätverk som går på elnätet.

Jag tror också att man inte skall köpa det dyraste. Köper man något som inte är alltför dyrt och man tvingas omvärdera beslutet så är det inte en massa pengar i sjön.

Rent konkret så tittar man på dustin så har de fler än 200 modeller av routrar att välja på. Kjell & Co har fler än 100. Teknikmagasinet har 50Clas Ohlson har 20. Det är så många modeller att jag känner att det inte går att utvärdera på ett vettigt sätt. Om jag hade bott inom ett av de områden som får fiber så skulle jag köpa en blå......

Jörgen Strandberg
Orförande, Ornö Fiber Ekonomisk förening

Vi vill inte påstå att några av de produkter eller leverantörer som det länkas till i denna text är bättre än andra på marknaden förekommande produkter. Länkarna skall ses som illustrationer för att belysa det stora utbud som finns. Vi rekommenderar inte våra medlemmar att använda just dessa leverantörer eller produkter utan varje medlem får fritt göra sitt val av utrustning.

bottom of page