top of page

Varför fiber?

Vi använder internet alltmer med allt större datamängder i filer, filmer, foton, musik, TV-program etc. En snabb och stabil uppkoppling blir nödvändig, särskilt om alla i familjen vill använda uppkopplingen till olika saker är. Med en mobil uppkoppling blir det ofta dyrt eftersom man betalar för hur mycket man laddar ner. Med fiber betalar man istället för den nedladdningshastighet man vill ha. Kapaciteten sjunker heller inte under perioder då många vistas i skärgården, vilket den tenderar att göra med mobila lösningar. Hur mycket man laddar ner (eller upp) via fiber, är obegränsat!

Fiber ger bättre möjligheter till distansarbete

Allt fler vill kunna bo och arbeta i skärgården och för distansarbete är ett stabilt och snabbt internet en nödvändighet. Fiberanslutning ger stabil och individuell anpassad bandbredd som är oberoende av antalet samtidiga användare och avstånd. Vårt nät ger bandbredder på upp till 1 Gb/s i båda riktningarna.

Lägre kostnader för telefoni, TV och internet.

Genom att samla telefon, internetuppkoppling och TV hos en tjänsteleverantör sparar man åtskilliga kronor varje år. Det innebär en kostnadsbesparing som med tiden kommer att återbetala investeringen. 

Bättre TV-mottagning

Utmärkt TV-mottagning med fullt stöd för bildkvalitet

i HD och 4K. Fiber är perfekt för alla streamingtjänster,

såsom SVT Play, TV4 Play, Netflix, HBO, CMore, Disney+,

Apple TV+ med flera.

Trygghet och bekvämlighet

Med fiber kan du styra många olika funktioner i huset

på distans, exempelvis husvärmen och övervaknings-

kameror eller få larm om vattenläckor, inbrott, krossade
fönster etc.

Fibern ger också stöd för tjänster, såsom hemsjukvård, trygghetslarm, hemlarm och annat som kommer att tillhandahållas över nätet

Säkert vid åskväder

Fiber leder inte in åsknedslag i huset eftersom fiberkabeln är gjord av glas som inte leder ström. Fiber är även driftsäkert på andra sätt, eftersom kabeln läggs i marken.

Ökat fastighetsvärde

De mäklare som vi har talat med säger att fastigheter som har en fiberanslutning får ett högre värde. Värdeökningen motsvarar investeringen (utan bidrag). Det gör att hus med fiber får ett pris som är minst 100.000 kronor högre än hus utan fiber. Fiber ökar även möjligheten för den som vill hyra ut sin fastighet eftersom många vill kunna distansarbeta från skärgården.

 

Men 5G kommer väl att ersätta fiber?

5G har möjlighet att leverera betydligt bättre mobil uppkoppling än vi har idag med 4G. Men för att uppnå bättre kapacitet så måste räckvidden begränsas. För hög kapacitet måste det finnas en mobilmast inom 400 meter. Att det i närtid skulle byggas så många master i skärgården är knappast troligt. I trådlösa nät delar alla på samma bandbredd och överföringshastigheten avtar med avståndet till mobilmasten. Varje mobilmast/basstation behöver också fiber eller radiolänk för att fungera. 
Med fiber får man istället en egen tråd med obegränsad kapacitet till varje hus. Så fiber kommer fortfarande att vara det snabbaste, stabilaste och mest framtidsäkra sättet att få bredband som täcker alla behov av fast uppkoppling.

IMG_9961.JPG
bottom of page